MIKÄ ON EX LIBRIS?
Ex libris on latinaa, vapaasti käännettynä sanapari tarkoittaa: minun kirjani/ kirja hyllystäni/ kuuluu kirjastooni. Merkissä teksti on aina kahdessa osassa (silloin L voi olla myös iso kirjain), käsitteenä yhteen kirjoitettuna. Exlibrikset ovat kirjanomistajamerkkejä, jotka yhdistävät kirjallisuuden ja pienoistaiteen. Aihe usein symbolisesti kuvaa asioita, jotka merkin omistajalle ovat elämässä tärkeitä: ammattia, harrastuksia, kotiseutua, sukua, arvoja jne. Merkki kiinnitetään kirjan etusisäkanteen, sen vasempaan yläkulmaan. Ohje on vanha ja sovellettavissa, sillä muutenhan kirjan kaunistukseksi tarkoitettu exlibris jää paperikannen läpän taakse piiloon. Näissä tapauksissa oikea ylänurkka on parempi.


Hamalainen Waltari


Erkki Tantun piirtämä exlibris Helvi Hämäläiselle sekä Aarne Nopsasen piirtämä Mika Waltarin exlibris.
Historian perinteet

Exlibriksen juuret ovat 3400 vuoden takaisessa faaraoiden Egyptissä. Silloin teksti kirjoitettiin papyruskääröille, jotka säilytettiin omistajalaatoin varustetuissa arkuissa. Babylonialaisten savitauluja käytettiin samassa tarkoituksessa. Paperin keksiminen Kiinassa on ajoitettu noin vuoteen 105, silti vasta 900-luvun Japanista tunnetaan ensimmäinen irrallinen, paperille painettu exlibris. Nykymuotoisen exlibriksen historialla on ikää jo yli 1100 vuotta.Luostareiden munkkikammioissa on aherrettu käsin vanhimmat kirjat. Päälikansiin koristeltuja  sukuvaakunoita ja omistajan nimikirjaimista muodostettuja monogrammeja kutsutaan superexlibriksiksi. Suomen varhaisimmat superexlibrikset ovat 1500-luvulta, tunnetuimpana Mikael Agricolan (1510-1557) kirjankannen sokkopainanta. Vanhin ladottu exlibris on varsin vaatimaton, se tehtiin vuonna 1686 Turun akatemian kirjapainossa vouti Johan Haaksille (Hacks). Varhaisin kuvallinen exlibriksemme kuului tiedemiespiispa Carl F.A. Mennanderille (1712-1786). Ikivanhoja, ennen vuotta 1900 valmistuneita exlibriksiä on Suomessa vain alle sata kappaletta. Nyt tiedossa olevien exlibristen kokonaismäärä on 19.000, mutta todelliseksi luvuksi arvioidaan jopa 22.000 kpl, joten harrastus on edennyt vauhdilla.


  Aruxis

Carl F.A. Mennanderin ja Johan Hacksin exlibrikset.

Oman merkin hankinta


Kuka tahansa voi hankkia itselleen exlibriksen. Merkissä tulee olla omistajan nimi, Ex libris -teksti sekä taiteilijan nimikirjaimet ja vuosiluku (esim. TK-2006). Jos merkkiä ei halua tehdä itse, sen voi tilata alaan perehtyneeltä taiteilijalta. On viisautta varmistaa viimeistään luonnoksena, että toteutuksen tyyli on pienoistaideteoksena mieleinen.Piirrostekniikalla tehty originaali on usein painettua merkkiä suurempi, alkuperäisen työn on moni kehystänyt tauluksi. Yhdistyksen jäsenluettelossa on n. 70 taiteilijaa, jotka ovat valmiita tekemään tilauksesta exlibriksiä (luettelo ei ole myynnissä, sen saavat vain jäsenet). Yhdistyksen nettisivuilla on vasta muutamien taiteilijoiden työnäytteitä.

Merkitse almanakkaasi aina heti ne tilaisuudet, joihin aiot osallistua, niin tapahtuma ei pääse unohtumaan.